петък, 7 юни 2013 г.

Тайната на бижутата

Подаряването на бижу винаги е било свързано с любовта. Но каква е връзката?

Има жени, които искат бижута просто, защото са красиви и мъже, които ги подаряват само, защото така е прието, или защото тя го е помолила (или настояла). За други те са символ на статус, демострация на тяхното положение. Също така има хора, които усещат връзката между любовта и накитите, но ги определят, като нещо скъпо и непрактично  - „Просто и кажете, че я обичате”-казват те – „Не пръскайте пари за бижута!”.  

Връзката между между любовта и бижутата е важна и значима, но недооценена.

Всичко, което мъжете избират и подаряват и съответно усетят, че е харесвано и се използва подсилва чувството им за мъжественост. За мъжа, да се грижи за жената е израз на любов. Бижутата имат особена роля, защото са чисто естетични, а не практични. Мъжа дава на жената   нещо повече от необходимото за задоволяване на нуждите и. И за разлика от другите предмети с естетическа стойност (например картина), целта на бижутата е да акцентират женската прелест.

За мъжа е важно чувството за притежание към жената, която обича. Тя не е просто жена , тя е неговата любима. Тя е най-ценното за него. Когато жената носи бижу подарък, това е знак за приемането на тази роля. Най-общо с подаряването мъжа обявява „Ти си моя”, носейки го жената отговаря „Избирам да бъда твоя” Естетическата същност отново е важна, носенето на накита е възможност, чиято символика не се разрежда от практически съображения.
Дали околните го коментират или носещия мисли сам за това, бижуто силно свързва с човека, който го е подарил. Това е и целта, то да бъде забелязано. Един мъж, който обича иска любимата често да мисли за него.

В непосредствена близост до женското тяло, бижуто е заместител на ръцете на мъжа, докосва я дори когато той няма тази възможност. Гривната държи ръката и, обеците галят лицето и, колието лежи на гърдите и (близо до сърцето). Непрекъснатостта на контакта също е важна. Мъжът не може да пази жената в обятията си през целия ден, но бижуто символизира физическия контакт, за който мъжът постоянно жадува.

Мъжете подаряват бижу за да виждат, че притежателката му го носи .За мъжа е огромно удоволствие, когато жената сложи „неговите” бижута, дори когато не присъства и не вижда. Мъжете се радват, когато красотата на жената  е подчертана от нещо което те сами са избрали и факта, че дамата е предпочела да сложи точно това не е за пренебрегване (по-важен дори от това дали подхожда на съответния тоалет). Жени, носете бижутата, които любим човек Ви подарява!

Много хора не мсилят за това когато подаряват или носят бижута. Но това не отслабва значението и символиката.

Изградихме романтична представа, за това какво едно бижу може да бъде и трябва да бъде... Но ако наистина носи този смисъл, тогава и романтичната любов съществува.

Няма коментари:

Публикуване на коментар